drujba stihl

Cea mai buna drujba Stihl: Ghid de Achiziție

Stihl este recunoscut ca un producător de top în lumea echipamentelor pentru silvicultură și grădinărit, iar drujbele lor sunt apreciate de utilizatorii atât casuali cât și de profesioniști pentru durabilitate, eficiență și performanță. Cu o gamă variată de modele concepute pentru diverse nevoi – de la întreținerea curții până la defrișări masive – Stihl oferă soluții adaptate pentru orice nivel de cerințe.

Selectarea celei mai bune drujbe Stihl depinde de specificul activităților pentru care va fi folosită. Modele ca Stihl MS 170 sau MS 180 sunt potrivite pentru uz casnic, simplificând lucrările de curățenie și toaletare. Pe de altă parte, profesioniștii pot opta pentru modele precum Stihl MS 361, care oferă putere și rezistență mai mari, fiind ideale pentru proiecte ample și utilizare frecventă.

Fie că este vorba de o drujbă pentru grădinărit precum Stihl MS 211, cu funcțiile sale multiple și design plăcut, sau de variante mai robuste și puternice pentru silvicultură, decizia finală trebuie să echilibreze nevoia de performanță cu cea de manevrabilitate și costuri. Cunoașterea caracteristicilor fiecărui model Stihl va ajuta cumpărătorii să facă o alegere informată, care să le asigure eficiență maximă în lucrul cu lemnul.

Istoricul și evoluția brandului Stihl

Fondată în 1926, de către Andreas Stihl, compania Stihl a debutat cu dorința de inovare în domeniul tehnologiilor forestiere. De-a lungul anilor, Stihl a consolidat reputația pe plan global ca fiind unul dintre principalii producători de echipamente forestiere și de grădinărit.

În design-ul produselor sale, Stihl pune accentul pe calitatea și eficiența la utilizare. Amestecul între funcționalitate, ergonomie și tehnologie avansată este semnătura brandului.

 • Anii de început (1926 – 1950): Lansarea primelor motoferăstraie care au revoluționat industria prin eficiență și durabilitate.
 • Expansiunea globală (1950 – 2000): Stihl își extinde prezența, provocând standardele industriale și conducând inovația.
 • Secolul 21: Continuarea tradiției de excelență în fabricarea și design-ul unor soluții avansate pentru utilizatori.

Până în prezent, Stihl are peste 35.000 de distribuitori autorizați în peste 160 de țări. Compania este cunoscută pentru angajamentul său față de calitate și pentru design-ul orientat spre utilizator. În ceea ce privește inovarea, Stihl reușește să mențină o reputație incontestabilă pe piața echipamentelor de tăiere.

De la primul motoferăstrau conceput în anii 1920, până la gamele moderne de drujbe cu acumulatori, Stihl a evoluat constant, punând bazele pentru noi standarde în industrie și redefinind noțiunea de performanță și fiabilitate în domeniul echipamentelor de tăiere forestieră și de grădinărit.

Tipuri de drujbe Stihl și utilizările lor

Stihl oferă o gamă diversificată de drujbe, proiectate să răspundă diferitelor nevoi, de la activități ocazionale în gospodărie până la utilizări intensive în silvicultură.

Drujbe pentru hobby și uz casnic

Drujbele Stihl destinate hobby-urilor și uzului casnic sunt create pentru persoanele care efectuează lucrări ocazionale de tăiere, precum tăierea de lemne pentru foc sau întreținerea curții. Modelele din această categorie, cum ar fi Stihl MS 171, sunt apreciate pentru ușurința în manevrare, dimensiuni compacte și emisii reduse.

 • Avantaje:
  • Dimensiuni reduse
  • Manevrabilitate ușoară
  • Costuri de întreținere scăzute
 • Utilizări tipice:
  • Tăierea lemnelor de foc
  • Întreținerea arbuștilor și a copacilor mici

Drujbe profesionale pentru pădure

Pentru profesioniștii silvicultori, Stihl oferă drujbe profesionale robuste, concepute pentru utilizare intensivă și durată lungă de viață. Spre exemplu, modelele din gama Stihl MS 261 sunt preferate pentru fiabilitatea și puterea lor, fiind capabile să taie trunchiuri de mari dimensiuni și să opereze în condiții dificile de pădure.

 • Caracteristici:
  • Motor puternic
  • Construcție durabilă
  • Eficiență în utilizare îndelungată
 • Aplicații comune:
  • Tăierea copacilor de mari dimensiuni
  • Lucrări de defrișare și curățirea terenurilor

Caracteristici tehnice principale

În această secțiune, se vor examina caracteristicile esențiale ale motoferăstraielor Stihl care determină performanța și adaptabilitatea lor în diferite condiții de lucru. Caracteristicile analizate sunt puterea motorului și capacitatea cilindrică, precum și lungimea lamei și greutatea unității.

Putere și motorizare

Motoferăstraiele Stihl sunt echipate în majoritate cu motoare în doi timpi, cunoscute pentru puterea și fiabilitatea lor ridicată. Puterea acestor motoare variază în funcție de model, de exemplu:

 • MS 231: motor pe benzină, putere nominală de 2.7 CP.
 • MS 181: motor pe benzină, putere nominală de 2 CP.

Capacitatea cilindrică este un alt aspect important, indicând vigoarea motorului și influențând performanța generală. De exemplu, modelul MS 171 vine echipat cu o capacitate cilindrică adecvată pentru sarcini casnice și semi-profesionale.

Lungimea lamei și greutatea

Lungimea lamei influențează capacitatea de tăiere. Drujbe Stihl oferă o gamă variată de lungimi:

 • MS 170: lamă de 40 cm, ideală pentru sarcini ușoare.
 • MS 180: lamă de 40 cm, echilibrată pentru eficiență și manevrabilitate.

Greutatea este, de asemenea, un factor decisiv în confortul utilizatorului. Modelele mai ușoare, precum MS 181, sunt mai ușor de manevrat, în timp ce modelele mai grele pot avea motoare mai puternice, adecvate pentru tăieri extinse și solicitante.

Modelul Stihl MS 170

Stihl MS 170 este un motofierastrău pe benzină recunoscut pentru versatilitatea şi fiabilitatea sa. Adresându-se nevoilor non-profesionale, acesta se evidenţiază prin manevrabilitate şi eficienţă în tăierea lemnelor de dimensiuni mici până la medii.

Caracteristici principale:

 • Putere: motorul are 1.6 CP (Cai Putere), ideal pentru operațiunile uzuale de grădinărit.
 • Lungimea de tăiere: vă permite să tăiaţi lemne cu o lungime de până la 35 cm.
 • Greutate: design-ul compact şi greutatea de 4.1 kg fac modelul uşor de utilizat pentru perioade mai lungi.

Motorul în doi timpi al acestui motofierastrău este proiectat să fie economic pe partea de consum de combustibil, cu un sistem de filtrare eficient care prelungeşte durata de viaţă a motorului şi reduce necesarul de întreţinere. În plus, modelul MS 170 utilizează ulei biodegradabil pentru lubrifierea lanţului, subliniind angajamentul producătorului pentru sustenabilitate.

Pentru securitatea utilizatorului, Stihl a integrat sisteme de siguranţă cum ar fi frâna rapidă pentru lanţ şi sistem de atenuare a vibrațiilor. Acest model este apreciat pentru balansul său între performanță şi uşurința în utilizare, fiind o opţiune populară printre gospodarii care caută un instrument de tăiere fiabil, dar fără complexitatea modelelor destinată utilizării profesionale.

Seria Stihl MS: De la MS 180 la MS 500i

Gama Stihl MS este concepută să acopere o varietate largă de necesități, de la utilizare ocazională la tăiere intensivă și profesională. Fiecare model este creat să ofere un echilibru între performanță, ergonomie și durabilitate.

MS 271: Drujba pentru tăierea lemnului de foc

MS 271 este recunoscută pentru fiabilitatea sa în tăierea lemnului de foc, având o combinație echilibrată de putere și manevrabilitate. Este o opțiune robustă și eficientă pentru cei care doresc un echilibru între performanță și ergonomie.

MS 231: Drujba semi-profesională

Modelul MS 231 este potrivit pentru utilizatorii semi-profesionali, oferind o calitate constantă la un standard ridicat. Cu un motor puternic și o construcție durabilă, acesta este ideal pentru lucrări medii de doborâre și tăiere.

MS 362: Echilibrul perfect între greutate și putere

MS 362 iese în evidență prin raportul optim dintre greutatea redusă și puterea mare de tăiere. Aceasta face drujba potrivită pentru o gamă largă de aplicații, inclusiv cele mai solicitante condiții de lucru.

MS 261 și MS 181: Opțiuni intermediare

Atât MS 261 cât și MS 181 reprezintă opțiuni intermediare în cadrul gamei Stihl MS, fiind concepute pentru a servi nevoile celor care au nevoie de echilibru între putere și acuratețe în activități precum doborârea pomilor și tăierea lemnului de foc.

MS 500i: Tehnologie revoluționară și performanță

MS 500i reprezintă vârful de gamă și este primul motoferăstrău cu injecție electronică de combustibil de la Stihl. Ofere performanță de excepție, accelerare rapidă și cea mai bună raportare putere/greutate din clasa sa, stabilind noile standarde în industria forestieră.

Sfaturi pentru întreținerea drujbelor

Intretinerea drujbelor este esențială pentru a menține performanța și durabilitatea acestor unelte. Îngrijirea adecvată presupune o serie de activități specifice care ajută la prevenirea uzurii premature.

Lubrifiere adecvată

Lubrifierea corectă a drujbei este crucială. Se recomandă utilizarea unui ulei de calitate destinat sistemului de lubrifiere, care trebuie aplicat atât pe lanț, cât și pe bară pentru a reduce frecarea și pentru a prelungi viața utilă a aparatului.

Verificarea lanțului

Lanțul drujbei necesită atenție sporită. Utilizatorii ar trebui să ajusteze tensionarea lanțului regular, deoarece un lanț nou se întinde după primele utilizări. De asemenea, ascuțirea periodica a lanțului asigură tăieri eficiente și prelungește durabilitatea acestuia.

Întreținerea sistemului de pornire

Pentru a evita problemele la sistemul de pornire, este important să menținți curățenia interioară și exterioară a drujbei. Filtrele de aer trebuie verificate și curățate regulat pentru a asigura admisia unui amestec optim de aer și combustibil.

Amestecul de combustibil

Proporționarea corectă între benzină și ulei este vitală. Se respectă indicațiile producătorului, adesea un raport de 20 ml ulei la fiecare 1 litru de benzină, pentru a asigura funcționarea optimă a motorului.

Utilizatorii trebuie să fie conștienți că intretinerea regulată contribuie la prevenirea reparațiilor costisitoare și la prelungirea vieții drujbei. Fiecare utilizare ar trebui să fie urmată de verificări și curățări ale componentelor principale.

Accesorii și suplimente pentru drujbe

Accesoriile și suplimentele sunt esențiale pentru întreținerea și eficiența drujbelor Stihl. Un lanț ascuțit și bine întreținut asigură performanță și precizie în tăiere. Utilizatorii ar trebui să aibă în vedere achiziționarea următoarelor:

Lanțuri și Întreținerea Lanțului

 • Lanțuri de schimb: Alte elemente de tăiere compatibile se pot dovedi utile pentru diverse tipuri de lemn.
 • Pile: Pile rotunde diferite dimensiuni pentru ascuțirea dinților lanțului.

Lubrifianți

 • Ulei pentru lanț: Un ulei de calitate garantează menținerea unui lanț lubrifiat și previne uzura excesivă.
 • Ulei pentru motor: Protejează motorul și asigură o funcționare lină.

Sistemul de Dozare Ematic

 • Sistemul Ematic: Reduce consumul de ulei de lanț printr-o distribuție precisă, economisind resurse și protejând mediul înconjurător.

Pachete și Kit-uri

 • Pachete de întreținere: Adesea includ diferite accesorii precum pile sau chei de înlocuit pentru ajustări rapide.
AccesoriuUtilizare
Lanț de schimbAsigura efectuarea tăierilor fără efort și cu precizie.
PilePentru ascuțirea rapidă și eficientă a lanțului.
Ulei pentru lanțMenținerea lubrifierii adecvate și prelungirea duratei de viață a lanțului.
Ulei pentru motorProtejează motorul sub sarcini grele.
Sistem EmaticOptimizează utilizarea de ulei pentru lanț și reduce consumul.

Utilizatorii trebuie să aleagă accesoriile compatibile cu modelul lor de drujbă Stihl pentru a asigura performanța optimă și durabilitatea echipamentului.

Elemente de siguranță la utilizarea unei drujbe

Atunci când se utilizează o drujbă Stihl, siguranța trebuie să primeze. Este esențial să se ia în considerare următoarele aspecte pentru o utilizare în siguranță:

 • Fiabilitate: Drujbele Stihl sunt cunoscute pentru fiabilitatea lor. Un echipament fiabil reduce riscul de accidente cauzate de defecțiuni mecanice neașteptate.
 • Sistem de pornire ușor: Un sistem de pornire facilitează activarea drujbei fără eforturi excesive, contribuind la o manevrare sigură și eficientă.
 • Reducerea vibrațiilor: Vibrațiile excesive pot cauza oboseală și pot afecta controlul utilizatorului asupra drujbei. Tehnologia de reducere a vibrațiilor este crucială pentru confortul și controlul utilizatorului.
 • Mecanism de protecție împotriva reculului: Reculul drujbei poate fi periculos. Un mecanism eficient de protecție împotriva reculului este esențial pentru a preveni mișcările bruște și necontrolate ale drujbei.

Elementele de siguranță specifice pentru utilizarea drujbelor Stihl includ:

CaracteristicăBeneficiu
FiabilitateReducerea riscului de defecțiuni
Sistem de pornire ușorManevrare ușoară și rapidă
Reducerea vibrațiilorConfort și control sporit
Protecție împotriva recululuiPrevenirea accidentărilor

Utilizatorii trebuie să poarte echipament de protecție adecvat, inclusiv casca, ochelarii de protecție, mănușile rezistente și hainele care oferă protecție împotriva tăieturilor. Este recomandat ca utilizarea drujbei să fie însoțită de instruire adecvată pentru a înțelege pe deplin funcționarea și măsurile de siguranță.

Drujbe electrice versus drujbe pe benzină

În alegerea unei drujbe Stihl, consumatorii trebuie să ia în considerare două variante principale: drujbele electrice și cele pe benzină. Fiecare tip are aspecte specifice ce merită evaluate în funcție de nevoile utilizatorului.

Drujbe electrice:

 • Alimentare: Acestea sunt alimentate fie prin cablu, fie de acumulatori; ideal pentru utilizări în spații închise sau rezidențiale unde zgomotul trebuie redus.
 • Portabilitate: Au avantajul de a fi mai ușoare decât cele pe benzină, unele modele fiind dotate cu baterii pentru autonomie crescută.
 • Putere: De obicei, au un motor cu o putere mai redusă comparativ cu drujbele pe benzină, ceea ce le face mai potrivite pentru sarcini ușoare și medii. Avantaje Dezavantaje Mai silențioase Putere limitată Manevrabilitate sporită Dependenţă de sursa de energie Fără emisii directe Durata de viață limitată a bateriei

Drujbe pe benzină:

 • Alimentare: Acestea funcționează pe bază de carburant, ceea ce le oferă o autonomie consistentă și independență față de surse fixe de energie.
 • Putere: Sunt echipate cu motoare mai puternice și pot gestiona sarcini dificile și lemn dens fără probleme.
 • Utilizare intensivă: Sunt preferate pentru utilizare profesională și tăierea lemnului de diametru mare sau duritate crescută. Avantaje Dezavantaje Motoare puternice Zgomot și emisii înalte Eficiență în sarcini grele Necesită întreținere mai frecventă Autonomie sporită Greutate mai mare

Drujbele electrice pot beneficia de o reducere a zgomotului și a emisiilor nocive, fiind o opțiune atractivă pentru utilizatorii casnici, în timp ce modelele pe benzină sunt alegeri populare pentru profesioniști datorită puterii mai mari și capacității de a lucra în zone fără acces la electricitate.

Cum să alegi cea mai bună drujbă pentru nevoile tale

La achiziția unei drujbe Stihl, este esențial să se ia în considerare calitatea și adecvarea ei la nevoile specifice de utilizare. Utilizatorii ar trebui să evalueze cât de puternice trebuie să fie echipamentele în funcție de volumul și tipul de lemne cu care vor lucra.

Pentru o gradină mică sau activități ocazionale de tăiere, un model mai compact poate fi soluția ideală. Dacă cerințele includ lucrări de tâmplărie sau curățarea proprietății de arbori mari, este recomandat să se orienteze spre modele mai robuste.

Lista de verificare pentru achiziția drujbei Stihl:

 • Capacitatea de tăiere: considerați diametrul maxim al lemnelor pe care le veți prelucra.
 • Greutatea: optați pentru o drujbă ușor de manevrat pentru a reduce oboseala.
 • Tipul de motor: alegeți între electric, cu acumulator sau pe benzină, în funcție de preferințele personale.
 • Nivelul de zgomot: verificați nivelul de zgomot, mai ales dacă locuiți în apropierea vecinilor.
 • Ergonomia: asigurați-vă că drujba are un design ergonomic pentru confort sporit.

Acest proces de selecție va asigura o achiziție informată, transformând drujba într-o soluție de lungă durată adaptată nevoilor individuale și specificațiilor fiecărui proiect.

Comparativ: Stihl vs alte branduri

Atunci când vine vorba de drujbe, Stihl și Husqvarna sunt două dintre cele mai respectate și recunoscute branduri la nivel global. Ambele companii produc echipamente de înaltă calitate, dedicate atât uzului casnic, cât și profesioniștilor în agricultură și silvicultură.

Stihl se distinge prin durabilitate și performanță. Este un brand care a fost frecvent recomandat de utilizatori mulțumiți și este cunoscut pentru gama sa de produse robuste și fiabile. Utilizatorii apreciază în mod special calitatea înaltă a produselor Stihl și fiabilitatea acestora pe termen lung.

Husqvarna, pe de altă parte, este de asemenea un competitor puternic, cu modele care concurează în termeni de inovație și tehnologie. Husqvarna oferă adesea drujbe mai ușoare, ceea ce poate fi un avantaj în ceea ce privește manevrabilitatea.

Un aspect notabil menționat în surse precum Magazialucostica.ro este diversitatea mai mică a gamei de produse Stihl comparativ cu Husqvarna. Astfel, în timp ce Stihl este un brand de încredere pentru mulți utilizatori, Husqvarna oferă poate o varietate mai largă de modele pentru a se potrivi nevoilor diverse ale clienților.

Lista de comparație:

 • Durabilitate: Stihl se impune prin construcții solide.
 • Greutate: Husqvarna aduce uneori modele mai ușoare.
 • Diversitatea gamei: Husqvarna oferă o varietate mai mare de modele.

Fiecare dintre aceste branduri are punctele sale forte și utilizează tehnologii proprii pentru a se asigura că produsele lor răspund cerințelor utilizatorilor. Alegerea dintre Stihl și Husqvarna depinde de nevoile specifice și preferințele personale ale fiecărui utilizator în parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *